7 Cara Mudah Hilangkan Sunburn

Kulit manusia mampu untuk pulih sendiri, Sunburn tahap 1 biasanya akan pulih dalam masa 2-6 hari. Untuk membantu kulit anda pulih dan mengurangkan rasa tidak selesa, boleh ikut tip-tip kat bawah ni

Aloe Vera

Gunakan losyen yang mengandungi lidah buaya (aloe vera). Lidah buaya meringankan rasa perit pada kulit dan membantu kulit menghasilkan sel kulit yang baru.

aloe vera lidah buaya

Krim Hydrocortisone

Gunakan krim hydrocortisone. Ini dapat mengurangkan radang kulit dan rasa gatal-gatal.

Yogurt

Gunakan yogurt. Yogurt yang tidak bercapur dengan apa-apa perisa (plain yogurt) membantu melembapkan kulit yang terkena sunburn.

Klik Gambar Utk Info Lengkap.

Cuka Epal

Gunakan cuka. Tuangkan cuka putih atau cuka epal ke atas kertas tisu kemudian lekatkan pada bahagian kulit yang terkena sunburn. Ianya dapat menghilangkan rasa perit.

BACA : 5 kebaikan segelas air putih

Teh Hitam atau Teh Hijau

Gunakan teh hitam atau teh hijau. Teh hitam atau teh hijau mengandungi tannins dan bahan lain yang dapat mengurangkan bengkak pada kulit atau rasa pedih akibat sunburn.

Timun Dan Kentang

timun

Gunakan timun dan kentang. Potongan timun dan kentang dapat menyejukkan kulit dan meredakan rasa sakit, perit, gatal-gatal dan bengkak.

Baking Soda

Gunakan serbuk penaik (baking soda). Campurkan baking soda dengan cuka lali sapukan di kulit yang terkena sunburn dan biarkan semalaman.

Oatmeat

Gunakan oatmeat. Jika bahagian kulit yang terkena sunburn luas, kisar satu mangkuk oatmeal, tuangkan dalam baldi dan kemudian gunakannya untuk mandi.

Nak cara mudah? guna Clay Mask. Guna produk yang mempunyai bentonite clay, french green clay, oat, activated charcoal,zinc oxice, papaya extract dan lavender buds yang membantu menyerap toksin kulit dan berfungsi antibakteria.

Saya berminat buang whitehead degil

Penggunaan yang berterusan akan menjadikan kulit anda lebih licin, cerah dan lebih bersih!

Jika anda ingin konsultasi percuma dari maria komen di bawah

Facebook Comments