3 Bahan Kimia Berbahaya yang anda perlu jauhi

0
1332

3 Bahan Kimia Berbahaya Yang Anda Perlu Jauhi

Masakini banyak produk skincare yang tumbuh dipasaran malaysia, anda perlu bijak memilih produk penjagaan kulit muka yang bebas bahan kimia berbahaya. Sebaiknya kita menggunakan produk yang organik dan natural untuk kesihatan yang berpanjangan. 3 bahan yang anda perlu jauhi:-

  • Oxybenzone: walaupun kerja dia bagus serap sinar UV, tapi bahan kimia ni boleh menyerap masuk melalui kulit ke dalam darah. ini boleh menyebabkan gangguan hormon, kerosakan sel dan berpotensi untuk kanser kulit.
  • Retinyl palmitate: kajian terhadap haiwan mendapati vitamin A ini boleh meningkatkan risiko kanser kulit apabila digunakan pada kulit yang terdedah. lagipun dia tan effective sangat nak tambah protection, so avoid la sunblock yang ada bahan ni ye.
  • Paraben: bahan yang paling banyak digunakan dalam kosmetik. paraben digunakan untuk melindungi dari pembiakan bakteria. Paraben sebenarnya bertindak sama macam hormon estrogen, yang memainkan peranan dalam pembentukan kanser payudara. tapi, walaupun bahan kimia ni dijumpai dalam breast tumor, FDA still lagi belum kumpa apa kaitannya dengan faktor kanser tu sendiri. apa-apa pun it is best to be on the safe side and avoid them kan…
Klik Gambar Untuk Info
penjagaan kulit yang sihat juga sebenarnya merujuk kepada pemakaian moisturizer atau pelembap. pelembap sangat penting untuk memastikan kulit kita tidak kering..apa-apa pun pelembap pilihan korang, yang korang kena titik beratkan ialah bahan-bahan dalam pelembap tu..pastikan:
  • tanpa bahan kimia yang berbahaya
  • tanpa paraben
  • hipoalergenik
  • tidak melekit dan tidak berminyak

Jika anda tercari-cari produk yang natural dan bebas bahan kimia berbahaya anda boleh cuba mary jardin. Maklumat produk boleh klik gambar di bawah

Facebook Comments